Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Életrajz

 

Mike Ádám 1991. június 25-én született Debrecenben.

Általános iskoláját Hajdúböszörményben végezte. 5 éves korában kezdte zongora tanulmányait Vass Krisztinánál a helyi Bartók Béla Zeneiskolában. Szolfézstanára Harsányi Lászlóné volt. A Nemzetközi Ferenczy György Zeneiskolai Zongoraversenyen  2002-ben és 2004-ben is arany díjas lett.

2006-ban nyert felvételt a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol zongora, zeneszerzés (1-1 évig orgona és szolfézs-zeneelmélet) szakon végzett. Tanárai: Szigeti Máté, Csobán Gyula Endre (zeneszerzés), Grünwald Béla (zongora), Végh Mónika, Vida-Veres Imola (szolfézs), Sárosi Dániel (orgona).

2008 óta a Hajdúböszörményi Musical Színtársulat zenei vezetője.

2011-től a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának szolfézs-zeneelmélet szakos hallgatója. Főtárgy tanára S. Szabó Márta és Kovács Szilárd, vezénylésre Török Ágnes és Szabó Dénes tanítja.

 

Első műveit 6 évesen írta zongorára, ezekről csak hangfelvétel van. Első lejegyzett művét 1999-ben szerezte szintén zongorára. 1999 és 2007 között számos zongora-, kamara-, és a'capella kórusművet komponált, illetve könnyűzenei együttesekben játszott és dalokat írt. Így került kapcsolatba Fekete Dániel és Horváth Imre szövegírókkal.

Fekete Dániel a saját dalai hangszerelése miatt kereste fel Mike Ádámot, melyből egy közös koncert CD-lett (Őrláng). Második közös munkájuk egy könnyűzenei demóalbum volt, Főnixmadár címmel. 2011-es projektjük az Izrael rockoratórium volt, melynek bemutatója a debreceni Zsinagógában volt 2011. május 22-én. A oratóriumban közre működött a vámospércsi Mátyás király Általános Iskola Gyerekkara (karnagy: Ráczné Stummer Ibolya), valamint Szabó Rita, Tóth Renáta, Takács Balázs és Tóth Dániel. A mű angol és héber nyelven is kiadásra kerül. Ökomenikus ősbemutatójára a debreceni Nagytemplomban került sor 2013. június 2-án.

Horváth Imrével dalokat írtak egy együttesnek, ám legnagyobb közös munkáik a Zéta és a Testhalom című rockmusicalek voltak. A Gárdonyi színművön alapuló Zéta musical ismerkedés volt a műfajjal, melynek hanganyaga tökéletes volt támogatók kereséséhez, valamint neveik megismertetéséhez a térségben. Ennek köszönhetően érkezett a felkérés Hajdúböszörmény polgármesterétől Kiss Attilától, hogy írjanak egy színpadi művet a város 400. évfordulójára. Így született a Testhalom rockmusical, melynek 2010. június 25-én volt az ősbemutatója Kovács Gábor rendezésében. A Hajdúböszörményi Ifjúsági Musical Színtársulat (vezető: Jenet Éva) és a Hajdúböszörményi Városi és Pedagógus Kórus (karnagy: Gáll Péter) előadásában még öt alkalommal halhatta a nagyérdemű. 2012-ben újra színre kerül Hajdúböszörményben, s a környék nagyobb városaiban is.

Komolyzenei alkotásait neoromantikus stílusba szokták sorolni.

Legjelentősebb művei:

Ágnes asszony: oratórium Arany János balladájára - 2010. május 9-én volt Debrecenben a Liszt teremben az ősbemutatója, melyen a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskart (karnagy: Végh Mónika), a Lyra Szimfonikus Zenekart, Tuzson Hajnalkát (mezzo) és Bene Koppányt (basszus) Pallagi Tamás vezényelte.

MISSA in d minor: mise - 2010. december 11-én volt Egerben a Dobó téri Minorita Templomban az ősbemutatója, melyen a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskart, a Kodály Zoltán Szimfonikus Zenekart, Jőrös Andreát (szoprán) és Sárosi Dánielt (orgona) Pazár István vezényelte.

Régi magyar áldás - a'capella vegyeskar

Trio Nr.1

 

2011-ben kezdte el Fekete Dániel, ismert költők és saját verseire, szövegeire írni Báthory Erzsébet című kétfelvonásos operáját.


Díjak:

Polgármesteri Díj a Testhalom rockmusical megírásáért